کاخ توپکاپی استانبول

توپکاپی با دیوارها و سقف های رنگارنگ و زیبا مهمترین و دوست داشتنی ترین کاخ_موزه ی شهر استانبول است که برای ما مردم ایران یادآور سریال حریم سلطان می باشد.

قسمتی از کاخ مشرف بر دریای مرمر قرار گرفته,که بسیار منظره زیبایی دارد

قدم گذاشتن به کاخی که نزدیک به 4 قرن محل اقامت سلاطین عثمانی بوده و اکنون به موزه تبدیل شده، حس و حال عجیبی دارد.

در و دیوار کاخ با اشعار فارسی مولانا تزیین شده و حال و هوای عرفانی دارد.

کاخ توپکاپی بنای ۵۰۰ ساله ای است که 25 سلطان عثمانی درآن زندگی می کردند.


قبل از بازدید از کاخ توپکاپی بدانید

کاخ توپکاپی هفت روز هفته به‌ جز روزهای سه‌شنبه آماده پذیرایی از گردشگران است. ساعات بازدید از این کاخ بین ساعت ۹ صبح تا ۶ عصر است. یادتان باشد تعطیلات مذهبی را برای بازدید انتخاب نکنید که با در بسته روبه رو می شود. استفاده از کالسکه‌های موجود در کاخ برای کودکان ممنوع است. بد نیست بدانید، با پرداخت مبلغ 50 لیر در هنگام خرید بلیط، می توانید راهنمای صوتی هم خریداری کنید که در طول زمان بازدید از کاخ به زبان فارسی شما را راهنمایی می کند و اطلاعات لازم در خصوص هر بخش را در اختیارتان می گذارد.

ساعت بازدید 9 صبح تا 6 عصر به جز روزهای سه شنبه و تعطیلات مذهبی
هزینه هزینه ورودی برای هرنفر 1500 لیر؛ هزینه بازدید از حرمسرا 500 لیر
لباس مناسب از پوشیدن لباس های تابستانی و دامن های کوتاه خودداری کنید.


بخش‌های مختلف کاخ توپکاپی

اگر می‌خواهید در این کاخ تاریخی گشتی بزنید، بهتر است با بخش‌های مختلف این کاخ آشنا شوید.

ورودی سلطان

محل ورود پادشاهان عثمانی به کاخ سلطنتی توپکاپی از دروازه‌ی سلطان می گذشته. این دروازه که تنها یکی از دروازه‌های توپکاپی به شمار می‌رود، از یک طرف مشرف به آبشاری زیباست و از طرف دیگر به ایاصوفیه راه پیدا می‌کند.

حیاط اول

حیاط اول که به آن حیاط بیرونی هم می‌گویند، بزرگ‌ترین حیاط این کاخ است. در زمان امپراتوری عثمانی، هر فرد غیرمسلحی می‌توانست از این حیاط و دروازه امپراتوری وارد کاخ شود. فضای باز این حیاط احتمالا محلی برای اجرای مراسم‌های عمومی مختلف مذهبی و فرهنگی بوده است. در گوشه به گوشه این حیاط می‌توانید آثار هنرمندان، نقاشان، معماران و صنعتگران را ببینید و لذت ببرید.

حیاط دوم

حیاط دوم یا دروازه میانی به دربار دوم کاخ منتهی می‌شد که محلی برای انجام کارهای اداری امپراتوری بود. این دروازه در زمان عثمانی فقط مخصوص عبور سلطان و خانواده‌اش بود که سوار بر اسب وارد آن می‌شدند اما بقیه نظامیان و وزرا باید از اسب پیاده می‌شدند و بعد از آن دروازه می‌گذشتند. در داخل حیاط دوم، سه منطقه مهم وجود دارد که نباید از دست بدهید؛ اولی آشپزخانه سلطنتی است که بعد از ورود در سمت راست قرار دارد؛ این بخش همچنین دارای بزرگ‌ترین مجموعه چینی در جهان است. در آشپزخانه سلطنتی گاهی روزانه برای 12 هزار نفر غذا پخته می شد. دومی، تالار شورای پارلمان امپراتوری بین قرن ۱۵ و ۱۹ است. آخری هم حرمسرای سلطان، یعنی جایی است که همسران و خانواده سلطان در آن زندگی می‌کردند. بعد از دیدن این بخش‌ها می‌توانید به باغ حیاط سوم وارد شوید

حیاط سوم

حیاط سوم که به آن دروازه خوشبختی هم می‌گویند، مخصوص اقامت خصوصی سلطان بود که یک مدرسه هم در آن ساخته شده. بسیاری از جشن‌های بزرگ در این دروازه برگزار می‌شد. اما هیچ‌کس حق نداشت بدون اجازه از این دروازه عبور کند و فقط خود سلطان و اعضای خانواده‌اش حق رفت‌وآمد به آن را داشتند. برای ورود به این حیاط آداب سخت‌گیرانه ایی وجود داشت؛ مثلا هیچ‌کس حق نداشت با سلطان تماس چشمی برقرار کند و نباید مستقیما با او صحبت می‌کردند. آن‌ها باید سرشان را پایین می‌انداختند و زمین را نگاه می‌کردند و برای صحبت با سلطان باید حرف‌هایشان را به مترجم او می‌گفتند. دو قسمت مهم دیگر دراین بخش وجود دارد که نباید از دست بدهید؛ یکی قسمت بقاع دینی که در آن می‌توانید اموال انبیا، قسمت‌های قدیمی کعبه و تزئینات مذهبی را ببینید. دومین بخش مهم، خزانه‌داری امپراتوری است که با دیدن آن به قدرت و شکوه سلاطین حاکم بر یک سوم جهان را درک می‌کنید. بعد از دیدن این قسمت‌ها، می‌توانید به حیاط چهارم وارد شوید.

حیاط چهارم

جایی پر از باغ‌های پلکانی، آلاچیق‌ها و عمارت‌های باشکوه. این اتاق‌ها هر کدام مخصوص کار خاصی بودند؛ مثلا اتاق ختنه پسران شاه، عمارت بغداد، عمارت ایروان، عمارت صوفی که همه آن‌ها به منظره‌های بی‌نظیری مشرف می‌شوند. یکی از مشهورترین بناهای حیاط چهارم، آلاچیق افطار طلایی و برنزی است که اگر ماه رمضان در تابستان بود، سلاطین آن‌جا افطار می‌کردند. از آنجا که بسیاری از سلاطین عثمانی به گل و باغبانی علاقه داشتند، باغ‌های حیاط چهارم پر از گل‌های لاله است؛ به همان شکلی که در زمان سلطنت عثمانی‌ها بود.

دروازه میانی

دروازه میانی یا باب السلام، ورودی اختصاصی سلطان و ملکه مادر بوده و تقریبا هیچ‌کسی حتی وزیر اعظم اجازه عبور از آن را نداشته است. آنچه سبب تمایز دروازه‌ی میانی از سایر دروازه‌های این کاخ می‌شود، قلعه‌های شکوهمند اروپایی با برج‌های نوک‌تیز و دیوارهای تاج‌دار است.

موزه اسلامی

یکی دیگر از جذابیت‌های کاخ توپکاپی استانبول تالاری است که در آن اشیای مذهبی مربوط به دوران پیامبر نگهداری می‌شوند. سلطان سلیم در آن زمان با سفر به نقاطی مثل قاهره، مدینه، مکه و بغداد این اشیای ارزشمند را جمع‌آوری می‌کرد و به کاخش در استانبول انتقال می‌داد.

مسجد آغاس

در کاخ موزه توپکاپی مساجد متعددی به چشم می‌خورد که بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین آن مسجد آغاس است. عمر تاسیس این مسجد به قرن ۱۵ میلادی بازمی‌گردد. این بنای مذهبی منبری رو به مکه دارد و در گذشته محلی اصلی عبادت شاهان و سلاطین عثمانی بوده است.

قصر مجیدیه

این قصر را والی مصر برای عرض وفاداری برای سلطان عبدالمجید عثمانی در سال ۱۸۴۵ ساخت و به او هدیه داد. این قصر بیشتر برای شکار و قرارهای سلاطین عثمانی استفاده می‌شد؛ اما کسی برای طولانی مدت در آن ساکن نمی‌شد. این ساختمان بعد از اتمام جنگ جهانی به حال خودش رها شد و بعد از مدتی به یتیم‌خانه تبدیل شد. کمی بعد، محل سکونت آوارگان بعد از جنگ شد. سال‌ها بعد دوباره بازسازی شد و حالا قسمتی از کاخ موزه توپکاپی به حساب می‌آید.

راهروی طلایی

راهرویی که اتاق سلطان را به حرم‌سرای این کاخ متصل می‌کرده، به عنوان راهروی طلایی یاد می‌کنند. دلیل این نامگذاری هم احتمالا اختصاصی‌بودن این فضا برای شخص سلطان بوده است.

حرم‌سرا

حرم‌سرا توسط شاه مراد سوم ساخته شد. برای رفتن به آن‌جا باید از حیاط دوم وارد شوید. در آن زمان ساکنین کاخ برای ورود و خروج از حرم‌سرا از دروازه سلطتنی رد می‌شدند که توسط خواجه‌ها محافظت و کنترل می‌شد.

دروازه سعادت

دروازه سعادت حیاط دوم را به حیاط سوم وصل می‌کند. این دروازه به عبورومرور چاکران و مخلصان دربار و ادای احترام به جسدهای سلاطین اختصاص داشته است. البته در روزهای خاصی از سال هم تاج ‌وتخت پادشاهی را درست در جایی مقابل دروازه سعادت قرار می‌دادند.

گنجینه امپراطوری

گنجینه امپراطوری همان‌طور که از نامش پیداست، محلی برای نگهداری از غنائم جنگی، جواهرات قیمتی و هدایای ارزشمند سلطنتی بوده است. کمربند شاه اسماعیل صفوی و الماس کشیکچی دو شی گرانبها و با ارزش این گنجینه محسوب می‌شود.

کتابخانه اندرونی

کتابخانه اندرونی را به نام کتابخانه سلطان احمد سوم هم می‌شناسند. در فضای قدیمی این کتابخانه چیزی حدود ۱۸ هزار نسخه از کتاب‌های قدیمی با زبان کوفی، عربی، فارسی و ترکی عثمانی نگهداری می‌شود. عمر تاسیس این بنا به سال ۱۹۱۷ و قدمت برخی از کتاب‌های آن به قرن هشتم، سیزدهم، چهاردهم، شانزدهم و هفدهم میلادی بازمی‌گردد.

نمایشگاه ظروف سلطنتی

در کاخ موزه توپکاپی بخشی هم به نگهداری از ظروف قدیمی اختصاص دارد. ظروف مسی و ظروف سرامیکی متعلق به کشورهای اروپایی، چین و ژاپن اصلی‌ترین گنجینه‌های قیمتی این نمایشگاه را تشکیل می‌دهند. کاخ موزه توپکاپی امکانات و خدمات رفاهی ایده‌آلی را در اختیار گردشگران می‌گذارد تا بازدیدی راحت‌تر و لذت‌بخش‌تر را تجربه کنند. در بسیاری از نقاط این قصر مجلل بخش‌هایی به استراحت بازدیدکنندگان اختصاص پیدا کرده است. بنابراین، هرجای این کاخ که خستگی بر شما غلبه کرد، می‌توانید با مراجعه به استراحتگاه‌ها نفسی تازه کنید و از یک نوشیدنی خنک در فضای سرسبز آن لذت ببرید. راستی یادتان باشد در بسیاری از نقاط این کاخ زیبا اجازه فیلمبرداری و عکس برداری ندارید.


بهترین زمان بازدید از کاخ توپکاپی

به‌دلیل اینکه اطراف کاخ توپکاپی پر از باغ و محوطه‌های سرسبز است، در فصل بهار از تمام زمان‌های دیگر دیدنی‌تر است و دقیقا به همین دلیل در این فصل استانبول شلوغ‌تر و همه‌چیز گران‌تر می‌شود؛ پس اگر دوست دارید در زمان خلوت‌تر و با هزینه کمتری کاخ توپکاپی را ببینید، فصل‌های سرد سال بهترین گزینه هستند

  • بهترین زمان بازدید: فصل بهار و پاییز، صبح زود و روزهای وسط هفته
  • خلوت ترین زمان بازدید: فصل زمستان، اوایل صبح و روزهای وسط هفته
  • شلوغ ترین زمان: آخر هفته ها و فصل تابستان
  • روزها و مناسبت های تعطیل: روزهای سه شنبه و تعطیلات مذهبی


دسترسی به کاخ توپکاپی

این کاخ در منطقه فاتح و نزدیک به میدان سلطان احمد قرار دارد بنابراین راحت‌ترین راه رفتن به کاخ توپکاپی، استفاد از سیستم حمل و نقل عمومی (تراموا، مترو یا اتوبوس) است که از بخش اروپایی استانبول به آن‌جا راه دارند. ایستگاه گولهانه و سلطان احمد نزدیک‌ترین ایستگاه‌ها به کاخ موزه توپکاپی هستند که در عرض پنج دقیقه شما را به آن‌جا می‌رسانند.

مترو می‌توانید با سوار شدن به خط مترو M2 به ایستگاه «شیشلی» بروید و سپس با استفاده از تراموا به ایستگاه «گالاتا» بروید. از آنجا می‌توانید با پیاده‌روی به سمت کاخ توپکاپی بروید.
تراموا تراموای T1 شما را به ایستگاه «سیرکچی» می‌رساند. از آنجا می‌توانید با کمی پیاده‌روی به کاخ برسید.
اتوبوس خطوط اتوبوس مختلفی به منطقه سلطان احمد، جایی که کاخ توپکاپی واقع شده، خدمات ارائه می‌دهند. می‌توانید از اتوبوس‌های محلی استفاده کنید.
تاکسی استفاده از تاکسی یکی از راحت‌ترین راه‌ها برای رسیدن به کاخ توپکاپی است. می‌توانید تاکسی بگیرید و مستقیماً به درب ورودی کاخ بروید.


نزدیک ترین جاذبه ها به کاخ توپکاپی

در اطراف کاخ توپکاپی جاذبه های دیدنی زیادی وجود دارد که می توانید بعد از فارغ شدن از بازدید کاخ توپکاپی اگر زمان اضافه ایی داشتید به آنها نیز سر بزنید.

مسجد ایاصوفیه

از درخشان‌ترین سازه‌های باستانی شهر استانبول است که با نام کلیسای حکمت مقدس هم شناخته می‌شود. قدمت این بنا به قرن ۶ بعد از میلاد می‌رسد.

آب انبار باسیلیکا

بنایی باشکوه با معماری متقارن و حکاکی‌های خیره‌کننده در دل زمین است. از این سازه به عنوان بزرگ‌ترین آب‌انبار بیزانسی به‌جامانده در استانبول یاد می‌شود.

موزه باستان شناسی استانبول

موزه‌ایی تماشایی در ضلع جنوبی قصر توپکاپی است که در آن گنجینه‌ای ارزشمند از تمدن‌های یونان، بیزانس و روم نگهداری می‌شود.

پارک گلخانه

این پارک ضمن داشتن مناظر سرسبز و زیبا دارای سازه‌های تاریخی مشهوری مانند مجسمه آتاتورک است.

مسجد سلطان احمد

مسجد سلطان احمد، آخرین یادگاری از دولت عثمانی محسوب می‌شود. در معماری و تزئینات این بنا رنگ آبی حرف اول را می‌زند؛ به همین دلیل به آن مسجد آبی هم می‌گویند.


نزدیک ترین هتل‌های استانبول به کاخ توپکاپی

بهترین گزینه برای دسترسی راحت به موزه توپکاپی  و سایر جاذبه‌های مهم این شهر، اقامت در محله سلطان محمد است. در این محله معروف چندین هتل درجه یک و درخشان وجود دارد که شرایطی عالی برای اقامت دارند.

هتل آریا Hotel Amira Istanbul Kucuk Ayasofya Mah. Mustafa Pasa Sok. No:79 Sultanahmet, 34122 Istanbul, Turkey
هتل کلاسیس Kucuk Ayasofya Mah. Mustafapasa Sk. No: 12 Sultanahmet, 34122 Istanbul, Turkey
هتل سیرکچی Ciragan Palace Kempinski Istanbul Çırağan Caddesi 32, Beşiktaş 34349 Istanbul, Turkey
هتل موم MOM Hotel Küçük Ayasofya Mah. Çavuş Sok. No: 14 Sultanahmet, Fatih 34122 Istanbul, Turkey


ثبت دیدگاه

کد امنیتی

نظرات کاربران